16-11-05

Honderd jaar geleden werd koningin Astrid geboren

Morgen zou koningin Astrid, de moeder van de huidige koning Albert, honderd jaar geworden zijn. Naar aanleiding daarvan openen het Belgische koningspaar en de Zweedse, Noorse en Luxemburgse vorsten die dag een aan haar gewijde tentoonstelling in het Belvuemuseum in Brussel.

Astrid kwam ter wereld op 17 november 1905 in Stockholm, als dochter van prinses Ingeborg en prins Carl. Toen Astrid in 1926 in België aankwam voor haar huwelijk met Leopold III, was ze nog een onbekende prinses. Maar in de loop der jaren maakten haar eenvoud en charme haar immens populair bij de Belgische bevolking. Gezondheidszorg en het bestrijden van armoede droegen haar interesse weg.

Ongeval
Op 29 augustus 1935, Astrid was toen nog net geen dertig, sloeg het noodlot toe. De koningin kwam om bij een verkeersongeval in het Zwitserse Küssnacht en dompelde de hele koninklijke familie en het land in diepe vrouw. Ze liet drie jonge kinderen achter: Joséphine-Charlotte, Boudewijn en Albert.

Om de verjaardag van Astrid te herdenken, loopt van 18 november tot 15 januari 2006 een tentoonstelling in het Belvuemuseum in Brussel. Ze biedt een overzicht van de hoogtepunten in het leven van Astrid. Koning Albert en koningin Paola, alsook de Zweedse, Noorse en Luxemburgse vorsten huldigen de tentoonstelling morgen plechtig in.

De Post geeft naar aanleiding van de verjaardag twee postzegels uit met het portret van Astrid.

(Bron: www.hln.be )

22:49 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.