16-11-05

EMI ziet omzet voor het eerst sinds 2000 weer stijgen

De omzet van platenmaatschappij EMI, de derde grootste ter wereld, is het voorbije semester -van april tot september- gestegen tot 1,37 miljard euro. Dat is een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het is de eerste omzetstijging sinds 2000. EMI België volgt de groeiende trend.   

Coldplay en Gorillaz
Het succes van de nieuwste albums van Coldplay, Gorillaz en the Rolling Stones, en de stijging van de verkoop van muziek via het internet hebben bijgedragen tot de stijgende omzet. Het marktaandeel van EMI steeg van 12,5 pct naar 13,1 pct. "Coldplay en Gorillaz waren erg belangrijk voor onze groei, maar zelfs zonder hen is onze verkoop vooruitgegaan, meer dan de markt", zegt Eric Nicoli, topman van EMI.   

EMI heeft onder meer ook Kate Bush, Robbie Williams, Norah Jones, Kylie Minogue, Tina Turner, Paul Mc Cartney, Depeche Mode, Phil Collins, Radiohead, the Beastie Boys en the Chemical Brothers onder contract. "Intensive Care", het recente album van Robbie Williams, ging reeds 3,5 miljoen keer over de toonbank van de platenboer. De nieuwe cd's van Coldplay en Gorillaz wisselden al respectievelijk 9 miljoen en 4 miljoen keer van eigenaar.   

Digitale verkoop
De digitale sector heeft duidelijk bijgedragen tot het succes van EMI, met een stijging van 142,4 pct tot 65,2 miljoen euro. De digitale verkoop maakt nu voor 4,9 pct deel uit van de totale omzet van de groep, tegenover 2,1 pct vorig jaar.

Wereldwijd proberen platenmaatschappijen de verkoop via het internet verder te ontwikkelen terwijl de verkoop van traditionele cd's verder slinkt. Volgens de internationale muziekfederatie IFPI is de opbrengst van de muziekverkoop online het eerste semester van dit jaar verdrievoudigd tot 676 miljoen euro, of 6 pct van de omzet van de totale sector. De verkoop van cd's daalde met 6,7 pct.   
EMI België geeft geen details over de verkoopcijfers, maar bevestigt wel dat ons land de stijgende trend volgt.
(Bron: www.hln.be )

22:47 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.