15-11-05

Flashbulbs-installatie in Leuvense bibliotheek

In de grote leeszaal van de Centrale Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein in Leuven loopt tot eind april een Flashbulbs-installatie van de New Yorkse kunstenaar Brian O'Conell.

Een "Flashbulb memory" is een persoonlijke herinnering verbonden aan een belangrijke historische gebeurtenis zoals de herinnering aan wat men deed toen men het nieuws over de aanslagen van 9/11 vernam.

Voor de uitbouw van de installatie vroeg de kunstenaar in mei en juni aan de mensen in de bibliotheek welke gebeurtenis zij zich nog levendig herinnerden, wat ze toen deden, hoe ze het vernamen, hoe ze zich voelden en hoe ze reageerden.

Onderwerpen
Een derde van de antwoorden ging over de aanslagen van 9/11. Ook de dood van koning Boudewijn en de Amerikaanse president Kennedy, de ramp met de Herald of Free Enterprise en het moment dat Kasparov stopte met schaken kwamen aan bod.

Een deel van de opgetekende flitsherinneringen werd verwerkt in de installatie. Zo koos O'Connel 168 uitspraken uit de antwoorden die hij op de TL-lampen in de leeszaak kleefde. De citaten kunnen ook worden nagelezen in een speciaal samengesteld boek.

De keuze van de universiteitsbibliotheek in Leuven is symbolisch gezien de zware branden die dit pand in 1914 en 1940 teisterden in het geheugen van vele mensen gegrift staan.

(Bron: www.hln.be )

18:47 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.